1928 – Hierop staan en liggen het speelgoed, de taai-taaipoppen en suikerbeesten die Sint en Piet ‘gereeje’ hebben.


Opmerkingen:

De setting is Rooms Katholiek in de regio Tilburg

Opmerking: Op het onderste plaatje zie je twee kindertjes gekleed als Pietjes, en ongeschminkt zoals je dat vandaag de dag ook nog veel ziet bij jonge kinderen. Mogelijk ook uit pedagogische overwegingen. Al eeuwen zijn er steeds opnieuw mensen die menen dat het feest te eng of te verschrikkelijk is voor hun kroost, met als gevolg aanpassingen die nooit echt breed navolging kregen. De precieze datering is onbekend

In plaats van pakjesavond wordt er door Sint en Piet ‘gereeje’. Een typisch Tilburgse uitdrukking.  De kinderen worden ’s morgens vroeg op 6 december door de ouders gewekt.


 

‘Vlug sprin-gen ze hun bed-je uit. Ze ma-ken een kruis-je met wij-wa-ter. Ze klee-den zich vlug aan. Dan bid-den ze hun mor-gen-ge-bed. Daar-na gaan ze naar be-ne-den’. Op de tafel in de huiskamer ligt een wit tafelkleed. Hierop staan en liggen het speelgoed, de taai-taaipoppen en suikerbeesten die Sint en Piet ‘gereeje’ hebben. Wies krijgt een ‘kook-ka-chel’. Frans een ‘druk-doos’ en ‘kleur-krijt’, Wim een ‘bouw-doos’ en een trein.  Bet-je een ‘mooi-e’ pop.

 

 

 

Auteur: N. Mulders.
Jaar: 1928
Land(en): Nederland
Tekstbron:
  1. 1925 – Sint Nikolaas (Roomsche Reeks)