Nieuw uiterlijk

 

Een nieuw (oud) uiterlijk voor Zwarte Piet

Wie nadenkt over het uiterlijk van Zwarte Piet of het nu gaat over hoe hij nu is of waar hij naar toe zou kunnen evolueren die kan zich richten op de oude kenmerken van het zwarte gezicht, de zak en misschien toch ook een terugkeer van de roe als een accessoire (en dus niet als bangmaker). De roe is in liedjes en als versiering ook nooit echt verdwenen en geeft een extra link met de geschiedenis van de figuur. Ook een verwijzing naar de ketting is een mogelijkheid. Verder zou het goed zijn om meer informatie te geven over de betekenis van het zwarte gezicht vanuit de historie en ook over de betekenis van het witte haar, de baard en de Albe van Sint Nicolaas evenals van de betekenis van de andere attributen van Zwarte Piet. Voor de meeste mensen gaat van Zwarte Piet niets gevoeligs uit, voor een andere groep ligt zijn huidige uiterlijk echter wel gevoelig. Wanneer er veranderingen in Zwarte Piet worden doorgevoerd, zou dat moeten gebeuren zonder de rest van de geschiedenis van het Sinterklaasfeest en de figuren van Sint en Piet geweld aan te doen. Een paar vegen hier en daar of kleurenpieten zijn hier geen oplossing. Zwarte Piet helemaal weren zoals sommigen voorstellen of het hele Sinterklaasfeest in de ban doen is ongewenst en is ook niet noodzakelijk.

Zwarte Piet veranderen en de manier waarop dit zou moeten gebeuren, kan niet zonder de gevoelens van alle mensen die door deze verandering geraakt zullen worden en hun respectievelijke geschiedenis mee te nemen in de overwegingen. Zwarte Piet tot racisme verklaren zonder ook maar andere verklaringen voor deze figuur onder ogen te willen zien, zijn onvolledig en kunnen als zodanig nooit “de waarheid” zijn.

Foto

Misschien iets als dit: een beetje kleuriger en met meer pit zoals Zwarte Piet ook nu is, met een zwart gezicht, zo zwart als het met houtskool gemaakt kan worden.