1968 – Sinterklaas, Pieterbaas maakt u echt daar op het dak al dat geraas?

Is het waar Sinterklaas.

Sinterklaas, Zwarte Piet, is het werkelijk waar dat u ons altijd ziet?
Sinterklaas, Pieterbaas maakt u echt daarop het dak al dat geraas?
Toch word ik niet bang want ik weet allang, dat de Sint en Piet heel blij zijn met dit (mooie)  Lied.

Zijn de Sint en zijn knecht weer naar Spanje op weg,
Nou dan maak ik mij al niet meer zo bezorgd.
En dan ben ik soms wel eens een heel klein beetje stout,
en maak mn sommen toch weer fout.
Refrein:

En het hele jaar door, denk ik weinig aan hem,
want de Sint zit dan ver weg in Madrid,
en hij slaapt dan nog uit van zijn tochten over ‘t dak
Toch hou ik een beetje mijn gemak.
Refrein:

Als ‘t oktober, november, december weer wordt,
pas ik langzamerhand weer beter op,
want ik weet dat de tijd dan van roe en gard begint.
‘k Ben dan toch bang voor de Sint.

Refrein

Liedje hier te beluisteren vanaf 1:16

LP O, kom er eens kijken.

Info over het Liedje:

Aiden’s blog1

Aiden’s blog2

De Hommeltjes

De Heiligheid is weer in het land en dan denk ik meteen aan de tijd dat ik nog klein was en hij pas twee weken van te voren aankwam i.p.v. drie zoals nu. Waar ik ook aan moet denken is de Sint Nicolaas LP die wij thuis hadden, en wat voor mij nog steeds dé enige echte sintliedjes zijn.
“Zie Ginds Komt De Stoomboot…” heet deze LP en is ingezongen door kinderkoor De Hommeltjes. Met pianobegeleiding komen de meest bekende sintliedjes voorbij, maar ook, met name op kant twee, bijzondere liedjes die ik nog nooit ergens anders heb gehoord, maar die voor mij heel vertrouwd zijn. Zoals het sluitstuk van het album: “Is Het Waar Sinterklaas?”

Kinderen Voor Kinderen avant la lettre, dat nummer. Op het wereld wijde web onderstaand verhaal gevonden van koorlid Jacqueline Jacobs wat direct inzicht geeft hoe die ‘onbekende’ liedjes in het repertoire zijn gekomen, wanneer het album is opgenomen en hoe het in zijn werk is gegaan:

 Het is 1968. Ik zit in de 5e klas van de Lagere School. Bij juffrouw Willems. Ik zat in het koortje op school, ik kon wel aardig zingen. Op een dag, ergens in oktober, kwam zij met de mededeling dat een aantal leden van dat koor een sinterklaaselpee mochten gaan opnemen! Met nog 11 andere kinderen werd ik geselecteerd.
Dhr. de Breed was onze componist en begeleider en had zelf ook een aantal leuke liedjes gecomponeerd. Juffrouw Willems was de dirigente. Op een zaterdag zijn we naar een opnamestudio van Dirven ergens in Breda getogen. Spannend allemaal. We hebben de hele elpee in één zaterdag opgenomen. Een aantal liedjes moesten vaker over. Maar het resultaat mocht er wezen! We werden omgedoopt tot kinderkoor “De Hommeltjes” (hoe verzin je het eigenlijk).
In december van dat jaar kwam onze elpee in de winkel te liggen, onder het merk “Carmen”. Alleen bij V en D te koop voor ƒ 2,50! Ik was best trots. Voor de moeite kregen wij onze eigen elpee en we mochten een boek uitzoeken. Mijn ouders spraken al over “kinderarbeid”. Want wie heeft er uiteindelijk op verdiend? Niet wij!
Jaren later, omstreeks 1980 (ik woonde inmiddels in Tilburg) stond ik rond Sinterklaastijd voor de supermarkt “De Famila” even te wachten. Wat hoorde ik daar door de luidsprekers? Hoorde ik dat wel goed?! Onze Sinterklaaselpee! Ik ben naar binnen gegaan en ja hoor, hij lag daar in de bak! Voor een gulden of 5. Helemaal opnieuw geperst op ROOD doorzichtig vinyl en onder een nieuw label. Ik was verbaasd! Ik heb er toen wel meteen een heel stel gekocht en onder de familieleden uitgedeeld.
Onlangs keek ik op Marktplaats, ik was eigenlijk op zoek naar een oud sinterklaasboek. Wat kom ik daar tegen, ja hoor, onze elpee voor € 5,00! Hij is inmiddels aardig in prijs toegenomen. Er stonden er daar 2 te koop. Natuurlijk koop ik hem niet, want ik heb inmiddels genoeg exemplaren, genoeg voor mijn toekomstige kleinkinderen en wie draait er nu eigenlijk nog een elpee…

 

Auteur: De Hommeltjes, Dhr. De Breed, dirigente Juffrouw Willems
Jaar: 1968
Land(en): Nederland