1859 – “Menigeen laat hem vergezellen door een ander personaadje, een neger die onder den naam van “Pieter mijn knecht” niet minder populair is dan de Heilige Bisschop zelf.”

Opmerking: Ook hier is het goed om in het achterhoofd te houden dat niet iedereen er deze opvatting op na houdt (zie ter Gouw) als het gaat om de knecht van Sinterklaas en wat we weten over de betekenis van het woord nikker als het gaat om Zwarte Piet. Ook wat we verder weten over de duorol en wat vermeld staat in het artikel Zwarte Klaas is Zwarte Piet. Gezien de feiten over de geschiedenis is zijn populariteit zeker ook te verklaren.

 

Andere interessante bronnen met bijbehorende opmerkingen in deze zijn:

1803 – Knecht Ruprecht war sein Sklav, en schwarzgebrannter Neger

1876 – St. Nicolaas met zijn zwarten knecht werd door 4 zwarte paarden door twee negers gereden

1934 – … onder aanvoering van den echten Zwarte Piet, die de Hoofdpiet werd genoemd. (Het waren moet men weten echte negers uit Suriname, …)

Onderstaande tekst komt ook voor in: 1863 – De feestvierende Katholieke kerk in Nederland. Huisboek voor Christelijke gezinnen

 


“Menigeen laat hem vergezellen door een ander personaadje, een neger die onder den naam van Pieter mijn knecht niet minder populair is dan de Heilige Bisschop zelf.”

Auteur: Anoniem
Jaar: 1859
Land(en): Nederland
Tekstbron:
  1. 1859 – De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
  2. 1863 – De feestvierende Katholieke kerk in Nederland.
Pagina: 1