Hanske Knap

Een Hanske Knap is een typisch Vlaams muziekinstrument gemaakt van een oude mannenklomp. Kinderen gaan op Verloren Maandag ‘s avonds zingend van huis tot huis om geld op te halen. Hierbij begeleiden ze zichzelf met een Hanske Knap (= Hans de Klepper) Het geld wordt dan in de muil van Hanske gestopt. Oorspronkelijk werden de klompen overtrokken met konijnevel en werden er koehoorns op vastgezet om de gulle gevers ervan te overtuigen dat ze Hanske Knap maar beter tevreden konden stellen voordat hij op boze plannen kwam. (Zie hier de ketting, het zwartgemaakte gezicht en de klompen.)

Klik op het plaatje om naar de website te gaan.

MIM filmt toekomst Hanske Knap

Een filmploeg van het Muziekinstrumenten Museum (MIM) uit Brussel zakte gisteren af naar Berendrecht om Hanske Knap vast te leggen. Drie van de vijf originele Zandvlietse Knappers, die 25 jaar lang uitgingen, maar er vijf jaar geleden mee zijn gestopt, waren aanwezig. Lobke van Wellen (11) uit Zandvliet en Kato Hans (11) uit Berendrecht droegen allebei een klepperende klomp die werd gemaakt door grootvader Sylvain Michielsen. Zij zetten het volkskundige gebruik verder.

 

Op Verloren Maandag gaan in Berendrecht en Zandvliet, polderdorpen ten Noorden van Antwerpen, groepjes zangers rond met een vreemd voorwerp in hun hand: Hanske Knap. Hanske Knap is een bewerkte klomp met een konijnenvel over, waar mee geklapperd kan worden. Het knappend geluid gaf zijn naam aan het instrument. Met Hanske Knap wordt er langs de deuren gegaan en wordt er geld opgehaald. Een leuke traditie die ook in andere streken Van Vlaanderen en Nederland plaats vindt met Sint-Maarten, Driekoningen of op Vastenavond.

Jaar:2020
Kenmerken
  1. Hanske (Johannes), Hanske Knap
  2. Huiden
  3. Kettingen/ketenen
  4. Lawaai maken/Wild geraas/De boel op stelten zetten/Kloppen en Bonzen
  5. Zwart schmink