Drie meisjes (bruidsschat), legende Aurea

Omschrijving:

Toen Sint Nicolaas hoorde dat een man de bruidsschat van zijn dochters niet kon betalen en genoodzaakt was hen in de prostitutie het geld voor het gezin te laten verdienen, gooide Sint Nicolaas tot driemaal toe een bruidsschat naar binnen zodat de meisjes eerbaar konden trouwen.

Het is vanuit deze legende dat de gouden munten worden verklaard die je nog vaak ziet als goudomwikkelde chocolademunten.

In sommige verhalen belanden deze gouden munten in een schoen.

Kenmerken:
  1. Goedheiligman/goedhuwelijksman
  2. Legende
  3. Schoen zetten, sok ophangen, mandje/korfje opzetten, stoeltje zetten
  4. Sint Nicolaas Markt
Teksten:
  1. 1614 – In Licien leyt een stadt Patharas wt vercoren,
  2. 1644 – Sint Niclaes. den 6. December.
  3. 1645 – Om dochters ongheschent te houwen, Heeft hy die ‘s nachs gheworpen goudt,
  4. 1720 (eerder per abuis 1717) – Een Amsterdammer kwam gekleed als Harlekien, In schyn van Sinte Klaas, en deelden aan hun meeden
  5. 1768 – “Vrees niet, en maak niet veel geraas, Ik ben ‘t; ik toon u Nicolaas.”
  6. 1788 – By helderen dag rydt een Man, in het wit gekleed, en zeer fraai versierd, te paard door de straaten der Steden. (ook: Sint Nikolaas/Klaas Vaak)
  7. 1853 – Een reizende hansworst te paard of op klompen, een vervaarlijk spook met rammelende kettingen in den schoorsteen om de kleine kinderen bang te maken… (ook Popanz)
  8. 1866 – “die voorstelling dat Sint-Nicolaas gevolgd door een knecht, rondrijdt op zijn witten schimmel slechts eene wijziging van de reis, die Wodan, de god der elementen, ’s winters deed met zijn knecht Ruprecht, om overal zegen te verspreiden.”
  9. 1866 – Rijk en arm op Sint Nikolaas
  10. 1887 – Alberdingk Thijm: Het volk liet zich zoo gemakkelijk de genoegens niet afhandig maken, die met […] St. Nikolaasvermaken gepaard gingen. De natuur is sterker dan de leer!
  11. 1887 – Het witte paard, waarop Sint-Nicolaas rijdt, zal wel een muilezel zijn en de de zwarte knecht die den naam van Pieter-me-knecht draagt, zal wel een schepsel van de volksverbeelding wezen, uit de behoefte aan kontrasten geboren. 7-12
Illustraties:
  1. 1425 – Sint Nicolaas schenkt de drie meisjes hun bruidsschat
  2. Bij de legende van de Drie Meisjes