1555 – De aanbidding der herders in glas-in-lood

Omschrijving:

Onder een hemel gevuld met engelen knielen vijf herders bij Maria en de pasgeboren Jezus. In de achtergrond is een ruïne van een Korintische basilica te zien. Onderin het raam zijn de patroonheiligen van de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk afgebeeld: van de Oude Kerk Sint Nicolaas en Johannes de Doper en van de Nieuwe Kerk Maria en de heilige Catharina. Het raam werd in 1555 aan de Oude Kerk geschonken door de stad Amsterdam.

Brandschilderen is een vorm van glaskunst. In de Middeleeuwen werden de ramen van kerken helemaal of deels voorzien van gebrandschilderd glas wat bij elkaar gehouden werd in loden strips. Het licht viel daardoor in allerlei sprankelende kleuren de kerkruimte binnen. De Oude Kerk had in totaal 33 glas-in-lood ramen, het merendeel uit de vijftiende eeuw en de zestiende eeuw, vier uit de zeventiende eeuw en een uit de achttiende eeuw. De ramen in de Mariakapel zijn de oudste, zij het in gewijzigde en sterk gerestaureerde vorm.

Opmerkingen:

gerestaureerd door De Angelis, 1761, J. Schouten, 1906 en atelier Bogtman in 1961. Onderdelen van restauratie De Angelis in 1979 door fa. Bogtman in raam westwand noordertransept geplaatst (zie inv.nr. 175). Een kopie van de benedenpartij werd in 1968 in het zuidertransept/Sebastaanskapel geplaatst.

Jaar:1555
Land:
  1. Nederland
Kenmerken
  1. De heilige Sint Nicolaas