Een overzicht van de belangrijkste acties die het Sint en Pietengilde ondernam voor het sinterklaasfeest.
3 juli – Het Pietengilde gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen een uitspraak van een rechter in Amsterdam die sprak over ‘Zwarte Piet als negatieve stereotypering van de zwarte medemens’ en ‘vermeend racistische trekken van figuur Zwarte Piet’.
21 september – Het Pietengilde organiseert een landelijke informatiedag over de activiteiten voor geïnteresseerden.
12 november – Raad van State doet uitspraak, dit deel is van belang:
Burgemeester mag bij vergunning voor Sinterklaasintocht geen oordeel vellen over ‘Zwarte Piet’.
De burgemeester van Amsterdam heeft de vergunningaanvraag voor de Sinterklaasintocht voor 2013 terecht alleen getoetst aan de eisen van openbare orde en veiligheid. Hij is niet bevoegd de vraag te beantwoorden of van de figuur van ‘Zwarte Piet’ een discriminerend effect uitgaat en daardoor een schending oplevert van het grondrecht op respect voor het privéleven en het discriminatieverbod.
Lees hier de volledige tekst van de uitspraak en het persbericht.
15 januari – Stichting Sint en Pietengilde en het VIE tekenen voor de plaatsing van het sinterklaasfeest op de lijst immaterieel erfgoed. VIE is nu het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Het Gilde gaat het erfgoed beheren volgens het door ons opgestelde erfgoedzorgplan.
31 augustus – Vanwege de toenemende bemoeienis sturen wij op 31 augustus een open brief aan alle VN-leden met informatie over de culturele en historische achtergronden van het sinterklaasfeest.
September – In een brief verzoeken wij omroep NTR geen wijzigingen meer door te voeren aan Zwarte Piet.
September – Wij stelden deze brief met advies en informatie over het sinterklaasfeest, die ouders kunnen sturen aan het schoolbestuur, onderwijsteam, de OR en MR.
30 september sturen wij een brief aan de Kinderombudsman, mevrouw M. Kalverboer, over haar eenzijdige statement over Zwarte Piet.
Het Sint en Pietengilde stelt een lespakket ter beschikking voor groep 8 van het PO (primair onderwijs) en de eerste klas van het VO (voortgezet onderwijs) om de kennis over het sinterklaasfeest te vergroten.
26 oktober – Onderzoekers verbonden aan het Sint en Pietengilde onderzochten de oorsprong van Zwarte Piet en publiceerden over de zwarte en gemaskerde edelmanklazen het artikel Zwarte Klaas is Zwarte Piet.
12 november – Het Sint en Pietengilde start met het geven van een basiscursus voor enthousiaste vertolkers waar ze leren hoe je een goede Sint Nicolaas of Zwarte Piet neerzet.
Het Gilde start een Vacaturebank op de website waar Sinten en Zwarte Pieten zich kunnen presenteren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
25 september – Brandbrief op Facebook aan traditionele intochten over NTR-veranderingen.
5 oktober – Brandbrief aan gemeentes (burgemeester en wethouders, raadsleden) met opnieuw het verzoek niet aan te zetten tot aanpassing (NTR), maar de keuze aan de bevolking te laten.
30 oktober – Marc Giling spreekt gemeenteraad Deventer toe over forceren aanpassing.
10 november – De basiscursus is goed ontvangen en krijgt een vervolg waar vertolkers nog meer kennis kunnen opdoen.
2 juni – Marc Giling van het Gilde spreekt tijdens de raadsvergadering in Eindhoven het college toe over het onterechte besluit om alleen nog omroepfiguren toe te staan.
11 augustus – Op Radio 1 reageert Marc Giling op de boycot door Facebook van afbeeldingen met Zwarte Pieten.
September – Als voorstanders van Zwarte Piet en hoeders van het erfgoed vragen wij een gesprek aan met premier Rutte, omdat hij ook met tegenstanders in gesprek gaat na de BLM-demonstraties. Ons verzoek wordt afgewezen, in de brief staat onder meer:
Het kabinet wil niet opleggen dat ZP niet meer zwart mag zijn. Daar gaat de rijksoverheid niet over. Sinterklaas is een feest van de samenleving.
26 september – We delen een Covid-19-protocol voor organisatoren en intochtcomité’s zodat sinterklaasvieringen met de nodige maatregelen kunnen doorgaan.
14 november – Omdat veel sinterklaasintochten niet doorgaan vanwege Corona, maakt het Sint en Pietengilde een website voor de jongste kinderen om zich thuis te vermaken in sinterklaastijd:
Sintenpietengilde-kids.nl
December – Terug naar Zwart en het Sint en Pietengilde kondigen aan te gaan samenwerken. Het gaat vooral om het stimuleren van initiatieven wat wél kan met Zwarte Piet.
3 februari – Het Belgisch Sinterklaas Collectief en het Sint en Pietengilde gaan samenwerken. Hoewel er verschillen zijn tussen Belgische en Nederlandse sinterklaasfeesten, zijn er ook veel overeenkomsten en kunnen we elkaar versterken en ondersteunen.
20 februari – De eerste Gildebrief wordt gemaild. In deze nieuwsbrief voor spelers, groepen, organisatoren en andere geïnteresseerden delen we verhalen, tips en adviezen om elkaar te inspireren.
29 november – een compleet nieuwe website gaat live, technisch en inhoudelijk uptodate, klaar voor de toekomst en met meer informatie. De historische collectie wordt nog teruggeplaatst.
3 december – Het Sint en Pietengilde biedt een petitie aan aan de Vaste Commissie OCW Tweede Kamer (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap), samen met enkele deskundigen. In de petitie vragen wij aandacht voor het beschermen van de sinterklaastraditie. Vanwege het schrappen van de erfgoedlijst, de enorme tegenwerking die spelers(groepen) ondervinden en de vele onrechtmatigheden die plaatsvinden. Bij de petitie zitten 2 onderzoeksboeken en een VOD-code voor een documentaire om de kamerleden de cultuurhistorische waarde te laten zien. Als bijlagen relevante teksten en een zwarte lijst met voorbeelden van onrechtmatigheden.