Ontstaan

Ontstaan van het Sint en Pietengilde

Voorloper Pietengilde

De oprichters – Marc Giling en Harold Verwoert – zetten zich al jaren in voor het sinterklaasfeest en vertolken zelf met veel plezier de rol van respectievelijk Sinterklaas en Zwarte Piet. Ontdaan door de steeds fellere discussie wilden zij het positieve gevoel behouden en de vertolkers een stem geven via het Pietengilde (vanaf 22 mei 2014 een stichting). Want als er een dicussie is over Zwarte Pieten, dan moeten die zelf ook hun zegje kunnen doen. Soms was de kritiek terecht en besteedden ze aandacht aan het feit dat etnische elementen beslist níet bij Zwarte Piet horen. Zo ontstond een eerlijk en onderbouwd tegengeluid. Samen met een team werd een goede beschrijving gemaakt van de historie van het sinterklaasfeest en de belangrijke rol van Zwarte Piet.

In hoger beroep voor Zwarte Piet

Op 3 juli 2014 deed een rechter in Amsterdam uitspraak in een zaak tegen burgemeester Van der Laan over een vergunning voor een sinterklaasintocht. De rechter beweerde dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering van de zwarte mens zou zijn. Dat ging Giling en Verwoert veel te ver. Het kon namelijk betekenen dat iedere keer als er iemand bezwaar zou maken tegen een openbare sinterklaasviering op basis van die uitspraak, de organisatie dan de Zwarte Pieten in de ban zou moeten doen. Toen is besloten om samen met de Gemeente Amsterdam in beroep te gaan tegen die uitspraak. Met succes, want op 16 oktober 2014 werd de uitspraak nietig verklaard door de Raad van State.

Cultureel erfgoed

Er werd verder gewerkt aan een goede kennisbank over de historie van de traditie. Die draait niet alleen om Zwarte Piet, dus wilden de oprichters dat doen vanuit een stichting die de complete sinterklaastraditie omarmt. Op 2 december 2014 werd Stichting Sint en Pietengilde opgericht. Vanaf dat moment werd de focus verlegd naar het erfgoed toen bleek dat het sinterklaasfeest nog niet op de inventaris immaterieel erfgoed stond. Giling en Verwoert gingen de uitdaging aan en startten de procedure om het sinterklaasfeest op de inventaris te plaatsen. Dat werd op 15 januari 2015 officieel bekrachtigd. Zeveneneenhalfjaar lang werden alle taken zorgvuldig en in overleg uitgevoerd totdat in juni 2022 het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) het sinterklaasfeest plotseling van de lijst schrapte.
Meer over het erfgoed

De toekomst

Naast het beheren van het erfgoed heeft het Gilde diverse acties gedaan om het sinterklaasfeest te promoten via website en sociale media, spelers en organisatoren te ondersteunen en misverstanden weg te nemen bij diverse partijen in binnen- en buitenland.
In 2023 namen de oprichters – mede door persoonlijke omstandigheden – afscheid als bestuursleden en trad een nieuw bestuur aan. 2024 is het jaar waarin het Sint en Pietengilde volop nieuwe activiteiten gaat ontplooien. De focus ligt daarbij op (historisch) onderzoek, voorlichting en ondersteuning van vertolkers van Sint, Zwarte Pieten en hun helpers.
Overzicht activiteiten: onze inzet

Deel deze pagina

Recente berichten

Demonstratiedwang

Vrijheid en Dwang Verbazingwekkend nieuwsbericht vorige week, volgens Amnesty staat de vrijheid van demonstratie in Nederland onder druk. U heeft het waarschijnlijk nog niet gemerkt, wij ook niet. Op straat…
Lees meer
HELP!
Met een gift steun je ons werk: onderzoek, voorlichting en ondersteuning van spelers en organisaties voor sinterklaasfeesten.

Nieuwsbrief voor spelers, groepen en helpers