Drie Meisjes (bruidsschat) (Legenda Aurea)

Omschrijving:

Toen Sint Nicolaas hoorde dat een man de bruidsschat van zijn dochters niet kon betalen en genoodzaakt was hen in de prostitutie het geld voor het gezin te laten verdienen, gooide Sint Nicolaas tot driemaal toe een bruidsschat naar binnen zodat de meisjes eerbaar konden trouwen.

Het is vanuit deze legende dat de gouden munten worden verklaard die je nog vaak ziet als goudomwikkelde chocolademunten.

in sommige verhalen belanden deze gouden munten in een schoen.

Kenmerken:
 1. Legende
 2. Schoen zetten
 3. Sint Nicolaas Markt
 4. Goedheiligman/goedhuwelijksman
Teksten:
 1. 1644 – Sint Niclaes. den 6. December.
 2. 1720 (eerder per abuis 1717) – Een Amsterdammer kwam gekleed als Harlekien, In schyn van Sinte Klaas, en deelden aan hun meeden
 3. 1768 – “Vrees niet, en maak niet veel geraas, Ik ben ‘t; ik toon u Nicolaas.”
 4. 1788 – By helderen dag rydt een Man, in het wit gekleed, en zeer fraai versierd, te paard door de straaten der Steden. (ook: Sint Nikolaas/Klaas Vaak)
 5. 1853 – Een reizende hansworst te paard of op klompen, een vervaarlijk spook met rammelende kettingen in den schoorsteen om de kleine kinderen bang te maken… (ook Popanz)
 6. 1866 – Rijk en arm op Sint Nikolaas
 7. 1866 – “die voorstelling dat Sint-Nicolaas gevolgd door een knecht, rondrijdt op zijn witten schimmel slechts eene wijziging van de reis, die Wodan, de god der elementen, ’s winters deed met zijn knecht Ruprecht, om overal zegen te verspreiden.”
 8. 1614 – In Licien leyt een stadt Patharas wt vercoren,
 9. 1645 – Om dochters ongheschent te houwen   Heeft hy die ‘s nachs gheworpen goudt,
Illustraties:
 1. Bij de legende van de Drie Meisjes
 2. 1425 – Sint Nicolaas schenkt de drie meisjes hun bruidsschat